Belépés
Az Egyesület bemutatása
Drogprevencióval foglalkozó szervezetek
Drogmegelőzés, egészszégnevelés
Hírek, Események, Pályázatok
Kiemelt Szakmai Partnerünk a T+T Bt.
Partnereink, Tagjaink

Karafiáth Orsolya a 2008. augusztus 29-30-án megtartott első Védd Magad rendezvényre írta Egyesületünk felkérésére az Egyetlen kör című novellát.

Karafiáth Orsolya : Egyetlen kör

„Lehet, hogy mégsem lehet kilépni?” - kérdezte barátnőjét Gabi sírva a telefonban. Mivel ez a barátnő én voltam, csak hallgattam. Most mondjam azt, hogy ki lehet lépni, de vannak, akiknek sosem sikerül? Meséljem el régi barátaim esetét, akik már vagy régen nem a barátaim, mert azóta vagy meghaltak, vagy megbolondultak, vagy teljesen eltűntek az életemből? Gabi története pedig olyan szépen indult. Megismerkedett Péterrel, akivel rögtön egymásba szerettek. Péter ugyan vagy tizenöt évvel látszott többnek a koránál, de erre is megvolt a magyarázat. Még nagyon fiatalon belekerült egy rossz körbe: először ragasztózás, aztán nyugtatókra ivás, később egyre komolyabb drogok. Aztán öngyilkossági kísérletek, Lipót – akkor még létezett - , majd a híres vidéki gyógytelep, ahol először tiszta lett, majd ott is dolgozott több mint öt évig, mint ápoló. Tíz év alapban így is kiesett az életéből, nem tanult tovább, elszakadt a családjától. De valahogy mégis visszakerült az úgynevezett normálisak közé, állása lett, és szerelme, az én barátnőm. Csakhogy Gabi terhes lett, és Péter megint visszaesett. Véletlenül. Összefutott egy régi drogcimborával, és a miért-ne alapon, és csak hogy-ezt-az-egyet, abban a pillanatban visszazuhant a régi álomvilágba. Gabi elköltözött tőle, mikor már sokadjára kirabolta (hiszen ez költséges mulatság, dolgozni pedig nem nagyon lehet mellette), megverte (hiszen ilyenkor nem nézel sem istent, sem embert). Nem idősebb harmincöt évesnél, és máris úgy néz ki, nem is nagyon lesz. „Ismered ezt a viccet – próbált nevetni Gabi – Mi a különbség az öreg drogos és az öreg alkoholista között?” Nem ismertem. „Hát hogy az öreg drogos nem létezik” – barátnőm hangja ekkor sírásba fulladt. Fogalmam se volt róla, hogy most mi van. Letörten álltam a vonal végén. Észre se vettem mikor tette le a telefont csak a búgó hang tudatta, hogy kilépett.

Karafiáth Orsolya

Fotó: Pénzes Kristóf

Karafiáth Orsolya 1976-ban született Budapesten. Első verseskötete Lotte Lenya titkos éneke címmel 1999-ben jelent meg.

1995-től 1999-ig az ELTE bölcsészkarán könyvtár és észt szakon, majd 1998–2002 között magyar–könyvtár tanárszakon tanult.

A Ludwig Múzeumban könyvtáros és irodalmi rendezvények szervezője volt 2005 júniusáig. 2006 nyaráig a Kréta iskolai magazinnál dolgozott szerkesztőként. Újságíróként működött, kritikái, recenziói, tárcái és interjúi rendszeresen olvashatóak a Könyvhét, litera.hu, a Magyar Könyvgyűjtő és az Elle hasábjain.

2007 szeptembere óta tagja az Európai Drogelhárítási és Drogmegelőzési Központ Egyesületnek.

Díjak, elismerések

* 1998 – a Mozgó Világ nívódíja

* 1999 – Móricz Zsigmond-ösztöndíj

* 2000 – a Soros alapítvány ösztöndíja

* 2001 – az Avon Talentum támogatása

* 2002 – Az Év Nője díj

* 2003 – NKA alkotói ösztöndíj

* 2004 – a Zuger Kulturstiftung fél éves berlini ösztöndíja

* 2005 – A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (irodalmi munkásságáért)Az Európai Drogelhárítási és Drogmegelőzési Központ Egyesület célja és feladatai
2008-03-01 18:09:27
Egyesületünk célja és feladatai Egyesületünk az Európai Drogelhárítási és Drogme


Megalakult az Európai Drogelhárítási és Drogmegelőzési Központ Egyesület
2008-02-29 06:01:00

2007. augusztus 13-án megalakult az Európai Drogelhárítási és Drogmegelõzési Közpon


Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?
Fõoldal
Hírek
Keresés
Oldalak
Regisztráció
Belépés
developed by Centrumnet Systems